Deniz Çipurası ve Çiftlik Çipurası Üzerine

Çipura hemen herkes tarafından sevilen ve tercih edilen bir balık olması sebebiyle balıkçılarda en çok satılan ürünlerin başında gelir. Ancak maalesef bütün balıkçılar çok da dürüst olmadıkları için deniz çipurası adı altında toprak havuz veya çiftlik çipurası satabiliyorlar. Yani aslında çipuraya kalkıp kilosuna 35 TL- 50 TL vermiyorsanız kusura bakmayın aslında doğal deniz çipurası almıyorsunuzdur. Peki deniz çipurası, toprak havuz çipura ve çiftlik (üretim) çipurası arasındaki farkı nasıl anlayacaksınız? İşte bu yazıda bunlar arasındaki farkları anlatıyorum.

Çipura Çeşitleri

Aslen akdeniz ve ege balığı olan çipuranın balık marketlerde satılan 3 farklı çeşidi vardır. Çiftlik (üretim-yetiştirme) çipurası, toprak havuz çipura, deniz çipurası. Bunlar arasında lezzet farkı olduğu gibi doğal olarak fiyat farkı da mevcuttur.

Üretim (çiftlik-yetiştirme) Çipurası
Üretim (çiftlik-yetiştirme) Çipurası

Çiftlik (üretim) Çipurası

Çiftlik (üretim) deyince bir çok kişinin aklına tatlı suda yetişen bir balık geliyor. Ancak durum öyle değil. Çipura bir deniz balığıdır. Tatlı suda yaşayamaz. yani buradaki çiftlik terimi şunu ifade ediyor: Denizlerde kıyıya yakın bölgelerde büyük kafesler içerisinde suni yem ile yetiştirilen çipuralara çiftlik çipurası deniliyor. Peki doğal ortamda büyüyen çipuralardan farkı ne? Lezzet farkı olduğu gibi görünüm açısından rengi ve tipi de biraz farklılık gösteriyor. Çiftlik çipurasının sırt kısmı biraz daha siyaha yakın renklidir. Gri ve siyah renklerden oluşur. Yüzgeçleri de deniz çipurasına nazaran daha kısa ve dağınıktır. Yem fabrikalarında yine balık ürünlerinden elde edilen suni yemlerle beslenirler. 100 gr ile 700 gr arası tezgahlarda satılır. Lezzet bakımında gayet tatmin edicidir. Çiftlik balığı diye yabana atılacak bir balık değildir. Şubat 2016 itibari ile İzmir’de balık marketlerde büyüklüğüne göre 16-22 TL arası satılmaktadır.

Toprak Havuz Çipurası
Toprak Havuz Çipurası

Toprak Havuz Çipura

Yetiştirme tipi diğer üretim çipuralara nazaran daha farklıdır. Kıyıya yakın bölgelerde toprak tipi test edilerek toprağın geçirgenliğine, topraktaki organik madde yoğunluğuna göre çiftlik yeri seçilip tesisler kurulur. Beslenme şeklinden ötürü normal çiftlik çipuralarına nazaran daha lezzetlidir. Balık hem topraktaki organik besinlerle hem de canlı balık yemlerle (karides, kril, midye) beslendiğinden dolayı doğal yaşamda yetişen çipuraya yakın bir lezzeti vardır. Renk olarak gümüşi bir renktedir. Sırt kısmı diğer üretim çipura gibi siyah değildir. Yüzgeçleri normal çiftlik çipurasına göre biraz daha uzun ve sivridir.

 

Şubat 2016 itibari ile İzmir’de balık marketlerde 30-35 TL arası satılmaktadır. Ancak dikkat edilecek bir nokta şudur ki bazı balık marketlerde satılan çipuralar üretim ve deniz çipurası olarak fiyatlandırılmaktadır ve toprak havuz çipurası deniz çipurası adı altında satılabilmektedir. Yani satılan Doğal deniz çipurası olmayabilir.

Doğal Deniz Çipurası
Doğal Deniz Çipurası

Deniz (Doğal) Çipurası

Deniz çipurası hakkında söylenecek çok fazla şey yok. Zira bu balık tamamen doğal yaşamda beslendiği için diğer üretim balıklarına göre çok daha lezzetlidir. Ufağını tezgahlarda lidaki olarak satın alabilirsiniz. Lidaki büyüdüğü zaman çipura olarak adlandırılır. Üretim çipurasına göre daha pulludur. Renk olarak toprak havuz çipurasına benzer. Gümüşi gri renklidir. Yanaklarında biraz kırmızılık vardır bu sebeple egede alyanak olarak da adlandırılır. Tezgahlarda büyüklüğüne göre 35 TL’den başlar 70 TL’ye kadar çıkar.

Çipura konusunda hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız baliktarifi.com sitesinde yer alan “Deniz Balığı mı Çiftlik Çipurası mı” başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.